Eline Hoogendijk

Een wereld van kunst en kleur

Een realistisch beeld met verschillende schildertechnieken.

 

Hoe mooi is de natuur, zeker van dichtbij.

De onverwachte schoonheid van alledaagse planten, hun vormen en textuur blijven mij elke keer weer verrassen en uitdagen om het op papier of het doek vast te leggen.

 

In juni 2021 staat op het Landgoed Twickel een tentoonstelling op het programma met botanisch werk van hun planten. Eline neemt  als lid van de Botanisch Kunstenaars Nederland  deel en maakt meerdere aquarellen.

Bijzondere projecten

In samenwerking met Studio Beige in Rotterdam kwam de opdracht voor het maken van aquarellen die gebruikt zouden worden als achtergrond in de zomerzegels van 2014.

De afbeeldingen waren van diverse orchideeënsoorten uit het Gerendal.

Een opdracht van PTT post en Staatsbosbeheer.

Opening kassen Hortus Botanicus Leiden

 

Foto: Petra Sonius

Feestelijke opening van de tropische plantenkas door HKH Koningin Maxima op 4 september 2013.

Voor deze gelegenheid werd een botanische orchidee naar haar vernoemd, de Chelonistele maximae-reginae. Op de foto overhandigt Eline een aquarel van deze orchidee aan koningin Maxima.

Papoea reis en Bulbophyllum irianae

In 2018 reisde Eline met Ed de Vogel van de Hortus Botanicus in Leiden naar het Indonesische deel van Papoea. Er zijn vergevorderde plannen om in samenwerking met de Universiteit van Jayapura een orchideeën- en vlindertuin aan te leggen in Keerom. Op het eiland Biak, meer naar het westen, wordt gewerkt aan de realisatie van een vogel,- en orchideeënpark. Eline kweekt al tientallen jaren tropische orchideeën. Haar ervaring en kennis over de verzorging kwamen daar goed van pas.

Tijdens een meerdaagse tocht in het oerwoud werd een nieuwe orchidee gevonden, de Bulbophyllum irianae, later vernoemd naar de vrouw van de president van Indonesië.

Eline maakte de vernoeming tastbaar door een aquarel die aan haar geschonken wordt.

 

Om te Smullen, Sieboldhuis Leiden

 

Botanische aquarellen van Eline Hoogendijk

 

“Om te Smullen”

Eline Hoogendijk maakt al jaren botanische kunst. In opdracht van Japanmuseum SieboldHuis maakte Hoogendijk wetenschappelijke aquarellen van ingrediënten uit de Japanse keuken. Hoe groeien de groenten en hoe worden ze in de keuken verwerkt? In deze presentatie worden bekende en minder bekenden elementen uit de Japanse keuken ontrafeld.

Deze tentoonstelling vond plaats van 6 september tot 24 september 2013.

 

In samenwerking met Okura Hotel Amsterdam